Kilka dni temu ze sztabu szkoleniowego skoczków narciarskich dotarły zaskakujące informacje. Do treningów z kadrą A dołączył Jarosław Krzak. 20-latek zrezygnował nawet ze studiów, by ćwiczyć pod okiem najlepszych w kraju.
Czytaj także: Letnie MP w skokach. Transmisje na żywo w TVP
Idzie nowe. Do treningów z kadrą A dołączył 20-latek, który zrobił dobre wrażenie podczas ostatnich zawodów Pucharu Kontynentalnego. Chodzi o Krzaka. Przebojem wdarł się do grona zawodników prowadzonych przez Doleżala. Sam traktuje to jako "prezent" i formę docenienia pracy wykonywanej w ostatnich miesiącach. Dobre recenzje zbiera także od trenerów przygotowujących go w młodszych reprezentacjach.
– Znam go od dwóch lat. W październiku 2018 roku zacząłem być trenerem i wtedy miałem go w swojej grupie. Jarek jest bardzo dobrym zawodnikiem, jeśli chodzi o czucie na skoczni. Zarówno w powietrzu jak i na progu. Nie trzeba z nim dużo siedzieć i analizować. Wiele kwestii czuje i robi to dobrze. Łatwo mu przychodzi poprawianie błędów i wdrażanie wskazówek i podpowiedzi. Trenerzy mają z nim dobrze. Skakanie przychodzi im łatwiej niż innym – mówi Krzysztof Biegun o skoczku pochodzącego z miejscowości Las.
Dzięki coraz lepszym wynikom Krzak może być brany pod uwagę przy ustalaniu składu przed kolejnymi międzynarodowymi zmaganiami.
– Kiedy trenował ze mną, na szczęście, bronił się wynikami. Szkołę musiał łączyć z treningami. Nie ćwiczył z resztą. Przygotowywał się indywidualnie. Kiedy jednak pojawiał się na skoczni, to robił różnicę. Dobrze, że w 2020 roku przeszedł przemianę. Rozmawiałem z nim dość długo na ten temat. Stwierdził, że odpuszcza studia, by nie bagatelizować treningów. Od wiosny nie ma dnia, żeby opuścił ćwiczenia. To przynosi efekty. Strasznie szybko łapie nowości. Na plus dla niego. Inni potrzebowali dużo więcej czasu na wdrożenie się do nowych przygotowań, takich jakie są w kadrze A. Jarek nie – kontynuował Biegun.
Czytaj także: Zasada "7 z 10" i loty czarterami. Zmiany przed Pucharem Świata 2020/21
Tego lata członek PKS Olimpijczyk Gilowice zadebiutował w zawodach rangi Pucharu Kontynentalnego, zdobywając prawo startu w Pucharze Świata już w drugim z wiślańskich konkursów (23. pozycja). Jego głównym szkoleniowcem w grupie śląsko-beskidzkiej aktualnie jest Piotr Fijas, a sam zawodnik przyznaje, że często współpracuje z kadrą młodzieżową, którą kieruje Zbigniew Klimowski.
– Nie trzeba było go przekonywać, żeby na stałe wrócił do sportu. Mieszka bardzo blisko mnie. Jeździmy razem na treningi. Praktycznie codziennie się widywaliśmy. Kiedy kończył szkołę często przewijał się ten temat. Wiadomo, rodzice chcieli wysłać go na studia. On zdecydował inaczej. Edukacja rok może poczekać. Jestem o niego spokojny. To bardzo inteligentna osoba. Poradzi sobie. Wie, że może zrobić duży postęp w skokach. Nie chce tego zaniechać. Później może nie mieć już na to czasu i okazji – zapewnił Biegun.
Według trenerów Krzak jest dobrze przygotowany do współpracy z mediami. Wie, gdzie jest jego miejsce w szeregu.
– Wydaje mi się, że jest poza otoczką medialną. Nie siedzę jednak w jego głowie. Jest stonowany, dobrze ułożony. Nawet, gdy kiedyś osiągnie sukces, pozostanie sobą. Raczej nie odbije mu palma. Aktualnie jest na zgrupowaniu z pierwszą kadrą. Dobrze dla niego. Przydadzą się starty w Pucharze Kontynentalnym. Nadchodzą Letnie Mistrzostwa Polski. Jarek z juniorów skacze najlepiej. Fajnie, jeśli to wykorzysta – podsumował.
Poczynania młodzieńca doceniają także przedstawiciele sztabu szkoleniowego na czele z Doleżalem.
– We wtorek było zebranie w Polskim Związku Narciarskim. Połączyliśmy się ze sztabem w Oberstdorfie. Potrzebowali wziąć wymiary Jarka dla FIS-u. Pytaliśmy, jak mu idzie. Więcej szczegółów dowiemy się, kiedy wrócą do kraju. Z tego, co pisałem z nim na WhatsApp, to wiem, że czuje się dobrze i nie narzeka – zakończył Biegun.
214.5
199.2
191.2
188.5
187.9
182.3
181.4
176.6
169.4
10
167.6
11
166.4
12
162.4
13
158.3
14
157.8
155.7
16
155.6
17
154.7
153.5
19
152.8
147.9
21
147.6
144.6
23
143.9
24
143.5
25
140.0
139.7
27
138.0
28
136.1
29
133.6
132.3
214.5
199.2
191.2
188.5
187.9
182.3
181.4
176.6
169.4
10
167.6
11
166.4
12
162.4
13
158.3
14
157.8
155.7
16
155.6
17
154.7
153.5
19
152.8
147.9
21
147.6
144.6
23
143.9
24
143.5
25
140.0
139.7
27
138.0
28
136.1
29
133.6
132.3
1
129.0
2
126.5
3
125.8
4
102.9
93.9
93.6
7
70.0
8
51.1
37.2
33.5
11
23.6
12
20.3
436.1
427.8
422.7
413.5
398.6
392.1
390.1
386.4
381.8
375.1
11
372.3
360.9
13
355.4
354.8
350.7
16
340.6
17
332.8
18
332.4
19
330.8
329.9
21
323.4
321.3
23
320.7
24
317.1
316.3
26
297.6
27
294.9
28
291.4
29
281.5
30
279.8
Kliknij "Akceptuję i przechodzę do serwisu", aby wyrazić zgody na korzystanie z technologii automatycznego śledzenia i zbierania danych, dostęp do informacji na Twoim urządzeniu końcowym i ich przechowywanie oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez nas, czyli Telewizję Polską S.A. w likwidacji (zwaną dalej również „TVP”), Zaufanych Partnerów z IAB* (960 firm) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów TVP (88 firm), w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej, a także zgody na udostępnianie przez nas identyfikatora PPID do Google.
Twoje dane osobowe zbierane podczas odwiedzania przez Ciebie naszych poszczególnych serwisów zwanych dalej „Portalem”, w tym informacje zapisywane za pomocą technologii takich jak: pliki cookie, sygnalizatory WWW lub innych podobnych technologii umożliwiających świadczenie dopasowanych i bezpiecznych usług, personalizację treści oraz reklam, udostępnianie funkcji mediów społecznościowych oraz analizowanie ruchu w Internecie.
Twoje dane osobowe zbierane podczas odwiedzania przez Ciebie poszczególnych serwisów na Portalu, takie jak adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń końcowych i identyfikatory plików cookie, informacje o Twoich wyszukiwaniach w serwisach Portalu czy historia odwiedzin będą przetwarzane przez TVP, Zaufanych Partnerów z IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów TVP dla realizacji następujących celów i funkcji: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostęp do nich, wyboru podstawowych reklam, wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profilu spersonalizowanych reklam, tworzenia profilu spersonalizowanych treści, wyboru spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, stosowania badań rynkowych w celu generowania opinii odbiorców, opracowywania i ulepszania produktów, zapewnienia bezpieczeństwa, zapobiegania oszustwom i usuwania błędów, technicznego dostarczania reklam lub treści, dopasowywania i połączenia źródeł danych offline, łączenia różnych urządzeń, użycia dokładnych danych geolokalizacyjnych, odbierania i wykorzystywania automatycznie wysłanej charakterystyki urządzenia do identyfikacji.
Powyższe cele i funkcje przetwarzania szczegółowo opisujemy w Ustawieniach Zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w Ustawieniach Zaawansowanych lub klikając w „Moje zgody”.
Ponadto masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, przenoszenia, wniesienia sprzeciwu lub ograniczenia przetwarzania danych oraz wniesienia skargi do UODO.
Dane osobowe użytkownika przetwarzane przez TVP lub Zaufanych Partnerów z IAB* oraz pozostałych Zaufanych Partnerów TVP mogą być przetwarzane zarówno na podstawie zgody użytkownika jak również w oparciu o uzasadniony interes, czyli bez konieczności uzyskania zgody. TVP przetwarza dane użytkowników na podstawie prawnie uzasadnionego interesu wyłącznie w sytuacjach, kiedy jest to konieczne dla prawidłowego świadczenia usługi Portalu, tj. utrzymania i wsparcia technicznego Portalu, zapewnienia bezpieczeństwa, zapobiegania oszustwom i usuwania błędów, dokonywania pomiarów statystycznych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania Portalu. Na Portalu wykorzystywane są również usługi Google (np. Google Analytics, Google Ad Manager) w celach analitycznych, statystycznych, reklamowych i marketingowych. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz realizacji Twoich praw związanych z przetwarzaniem danych znajdują się w Polityce Prywatności.