Francja, która walczy o ograniczenie spożycia mięsa, będącego dla mieszkańców kraju synonimem dobrego odżywiania. Francuzi będą dążyć do tego także podczas igrzysk olimpijskich w Paryżu, oferując sportowcom ofertę gastronomiczną z naciskiem na produkty roślinne.
– Jest pewne, że myśląc o kuchni tradycyjnej, na myśl przychodzi nam bardziej blanquette (gulasz) cielęcy czy stek pieprzowy niż risotto z komosy ryżowej – śmieje się Amandine Chaignot, jedna z trzech szefów kuchni, którzy będą promować francuską gastronomię przygotowując menu dla 15 tys. sportowców w wiosce olimpijskiej.
Podobnym tropem idzie pozostała dwójka ekspertów. Zamiast dań z perliczki i raków, Alexandre Mazzia do dań z warzyw i roślin strączkowych użyje jedynie odrobiny ryby, natomiast Akrame Benallal wybrał warzywa z musli i komosą ryżową.
– To fantastyczne pod względem ekologizacji – podkreśla Laurent Pasteur, dyrektor projektu Wioski Olimpijskiej i Paraolimpijskiej na igrzyska w Paryżu. Jego celem jest zmniejszenie śladu węglowego poprzez zaproponowanie menu zawierającego produkty lokalne i mniej białka zwierzęcego.
Dahl (danie kuchni indyjskiej) z zielonej soczewicy z Ile-de-France ze skyrem (rodzaj jogurtu) oraz kolendrą i olejem kukurydzianym to "popisowy” przepis firmy Sodexo, która odpowiadać będzie za wyżywienie olimpijczyków.
– 33 procent oferty stanowią białka roślinne (...) Następuje prawdziwa zmiana – ocenia Pasteur, dbając jednocześnie o to, aby każdy sportowiec znalazł "to, czego chce” wśród ponad 500 przepisów, na podstawie których tworzone będzie olimpijskie menu.
– Dobra dla planety dieta, oparta na białkach roślinnych i roślinach strączkowych, nie dla wszystkich sportowców jest odpowiednia – przyznaje Helene Defrance, członkini komisji sportowców komitetu organizacyjnego Paryż 2024, dietetyczka, medalistka olimpijska w żeglarstwie.
– Jeśli "pokarm roślinny jest znaczącym trendem”, a zawarte w nim przeciwutleniacze "chronią organizm”, nie jest to coś, co możemy narzucić każdemu. Niektórzy ludzie znajdą aminokwasy w białkach roślinnych, ale nie wszystkie organizmy się dostosowują – podkreśla Defrance, dodając, że rośliny strączkowe, "są pokarmem dość złożonym".
– Potrawy szefów kuchni "wzbogacą” całą ofertę i raczej będą przeznaczone do degustacji. „Interesuje mnie oczywiście wszystko, co jest związane z kilokaloriami i innymi sprawami, ale nie jestem tu od tego. Sportowiec nie przyjdzie i nie zje u mnie posiłku w przeddzień swoich zawodów. Jesteśmy tutaj, aby pokazać naszą francuską sztukę kulinarną i zapewnić dobrą zabawę – powiedział AFP Alexandre Mazzia, były znakomity koszykarz, obecnie szef restauracji wyróżnionej trzema gwiazdkami Michelin.
Francja pozostaje daleko w tyle za Anglią i krajami nordyckimi pod względem miejsca przypadającego w menu potrawom roślinnym. W niedawno opublikowanym raporcie, zachęcającym do ograniczenia spożywania mięsa, dziennik "Liberation" przytoczył dane Instytutu ds. Klimatu, z których wynika, że Francuzi spożywają „ponad dwukrotnie więcej mięsa i produktów zwierzęcych niż średnia światowa”.
Kliknij "Akceptuję i przechodzę do serwisu", aby wyrazić zgody na korzystanie z technologii automatycznego śledzenia i zbierania danych, dostęp do informacji na Twoim urządzeniu końcowym i ich przechowywanie oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez nas, czyli Telewizję Polską S.A. w likwidacji (zwaną dalej również „TVP”), Zaufanych Partnerów z IAB* (1024 firm) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów TVP (93 firm), w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej, a także zgody na udostępnianie przez nas identyfikatora PPID do Google.
Twoje dane osobowe zbierane podczas odwiedzania przez Ciebie naszych poszczególnych serwisów zwanych dalej „Portalem”, w tym informacje zapisywane za pomocą technologii takich jak: pliki cookie, sygnalizatory WWW lub innych podobnych technologii umożliwiających świadczenie dopasowanych i bezpiecznych usług, personalizację treści oraz reklam, udostępnianie funkcji mediów społecznościowych oraz analizowanie ruchu w Internecie.
Twoje dane osobowe zbierane podczas odwiedzania przez Ciebie poszczególnych serwisów na Portalu, takie jak adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń końcowych i identyfikatory plików cookie, informacje o Twoich wyszukiwaniach w serwisach Portalu czy historia odwiedzin będą przetwarzane przez TVP, Zaufanych Partnerów z IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów TVP dla realizacji następujących celów i funkcji: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostęp do nich, wyboru podstawowych reklam, wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profilu spersonalizowanych reklam, tworzenia profilu spersonalizowanych treści, wyboru spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, stosowania badań rynkowych w celu generowania opinii odbiorców, opracowywania i ulepszania produktów, zapewnienia bezpieczeństwa, zapobiegania oszustwom i usuwania błędów, technicznego dostarczania reklam lub treści, dopasowywania i połączenia źródeł danych offline, łączenia różnych urządzeń, użycia dokładnych danych geolokalizacyjnych, odbierania i wykorzystywania automatycznie wysłanej charakterystyki urządzenia do identyfikacji.
Powyższe cele i funkcje przetwarzania szczegółowo opisujemy w Ustawieniach Zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w Ustawieniach Zaawansowanych lub klikając w „Moje zgody”.
Ponadto masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, przenoszenia, wniesienia sprzeciwu lub ograniczenia przetwarzania danych oraz wniesienia skargi do UODO.
Dane osobowe użytkownika przetwarzane przez TVP lub Zaufanych Partnerów z IAB* oraz pozostałych Zaufanych Partnerów TVP mogą być przetwarzane zarówno na podstawie zgody użytkownika jak również w oparciu o uzasadniony interes, czyli bez konieczności uzyskania zgody. TVP przetwarza dane użytkowników na podstawie prawnie uzasadnionego interesu wyłącznie w sytuacjach, kiedy jest to konieczne dla prawidłowego świadczenia usługi Portalu, tj. utrzymania i wsparcia technicznego Portalu, zapewnienia bezpieczeństwa, zapobiegania oszustwom i usuwania błędów, dokonywania pomiarów statystycznych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania Portalu. Na Portalu wykorzystywane są również usługi Google (np. Google Analytics, Google Ad Manager) w celach analitycznych, statystycznych, reklamowych i marketingowych. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz realizacji Twoich praw związanych z przetwarzaniem danych znajdują się w Polityce Prywatności.